Alpennatuur

Als er Michelinsterren voor de rijkste natuurgebieden op aarde zouden bestaan…, dan maken de hellingen rond Tschiertschen zeker kans op minimaal twee sterren!

Ver weg van de blauwe snelweg door het Rijndal, eeuwenlang onbereikbaar en alleen bewoond door kleine Walser gemeenschappen kon juist hier de Alpennatuur zich optimaal blijven ontwikkelen.

Waar planten elders in Zwitserland keurig in gescheiden klasjes lijken te groeien, staan in het dal van Tschiertschen kalkplanten en granietliefhebbers bijna chaotisch door elkaar. En dat is uiteraard goed nieuws voor vlinders en bloemen. Voor elk wat wils is het motto.

Na een rustige start in mei met kwastjesbloemen en krokussen is er in juni geen houden meer aan. Ruim drie maanden lang veranderen de hellingen in een voortdurend wisselende bloemenshow. Nederlanders zijn gewend aan een wat meer ingetogen vegetatiebeeld. Een bos met een veld bosanemonen is voor ons een stilleven. In Tschiertschen lijkt alles te kunnen. Zeldzaamheden als Vrouwenschoentje, met de allergrootste bloemen onder de Europese orchideeën, staan in juni uitbundig in bloei. Lees meer op ons blog.

gentiaan
natuur
steenbok

Alpennatuur met Betty 7 juni – 15 juni 2017

In het voorjaar, vanaf midden mei, ontwaken in korte tijd de alpenweiden met een overdaad aan bloemen. En waar bloemen zijn, komen ook vlinders voor.Ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal groeit en bloeit in deze periode? Wandel dan mee in de omgeving van Tschiertschen onder begeleiding van natuurgids Betty Kooistra. Lees meer…

Alpennatuur met Kees 1 & 2- 16 juni – 24 juni / 25 juni – 4 juli 2017

Vanaf half juni ontmoeten voorjaar en zomer elkaar op de Alpenwei. Vroege Kwastjes-bloemen en Primula’s bloeien gelijktijdig met Vrouwenschoentjes en Witte Muggenorchissen. Vanaf de eerste warme dagen beginnen vlinders massaal te vliegen en de trekvogels zijn weer helemaal terug. Magere Alpenmarmotten komen vrolijk uit hun hol na de lange winterslaap. Tijdens deze themaweken worden elke dag begeleide wandelingen en enkele avonden presentaties aangeboden. Lees meer…

Alpennatuur met Kees 3 – 27 augustus – 4 september 2017

“Onverwacht schitterend”, dat was een verraste reactie op de eerste themaweek Herfstpracht in 2013. Vliegende Notenkrakers kijken begin september  verrast rond op verstilde alpenweiden. Zomerse toeristen zijn naar huis, niemand ziet dat bosranden diep donkerblauw kleuren van honderden bloeiende Zijdeplantgentianen. Nog lager lijkt een roze deken van Herfsttijloos over de hooilanden geplooid. Jonge steenarenden verkennen de bergtoppen rond Tschiertschen en ontdekken misschien wel dat zij hun wereld mogen delen met een onverwachte wandelaar. Lees meer…

Boek - Tschiertschen Alpennatuur

Sfeerverhalen
Even sfeer proeven? Lees “Alpennatuur Tschiertschen” (tekst en fotoboek, 100 blz. € 21,65 incl port), te bestellen bij Kees Boele via info@natuurpresentaties.nl. (voor een preview klik op de illustratie of op preview boek ).

Meer weten over Kees Boele? Met zijn bedrijf Natuurpresentaties brengt hij al sinds jaren de natuur dichter bij iedereen die interesse heeft.  Bekijk hier zijn website.

Komt de natuur je op deze manier iets te dichtbij en ben je bang dat je bij elke bloem moet blijven staan? Net als bij alle reizen geldt ook hier dat je niets moet. Er wordt niet van je verwacht dat je mee doet met het natuur programma. Wij zorgen er altijd voor dat je kunt kiezen tussen een breed aanbod aan wandelingen. Alleen de maaltijden zijn gezamenlijk en wat je verder doet ligt geheel bij jou. Bekijk hier de pagina over wandelen. 

MENU

Deel deze pagina met een vriend of bekende